PDF הדפסה דואל

תזונה וסוכרת

חולה סכרת נדרש לשמור על כללי אכילה על מנת להגיע לאיזון נכון של רמות הסוכר בגוף.


מטרת הטיפול התזונתי

  • השגת רמות סוכר תקינות בדם. רמת סוכר תקינה תפחית הופעת סיבוכים, כמו מחלת עיניים, מחלת כליות וכו'.
  • השגת רמות שומנים (כולסטרול וטריגליצירידים) תקינות בדם. רמה תקינה תקטין סיכון למחלות לב.
  • השגת לחץ דם תקין.
  • חינוך לאכילת מזון בריא ומגוון המורכב מכל אבות המזון.
  • שיפור איכות חיים

 


הרכיבים התזונתיים

פחמימות (סוכרים)

ישנם מספר סוגי פחמימות:

  1. פחמימות פשוטות – כגון: סוכר,דבש,ריבה,מיצי פירות ,משקאות מתוקים וכו'.
  2. פחמימות "חצי מורכבות"- כגון: פירות,חלב ומוצריו
  3. פחמימות מורכבות – כגון: לחם פסטה,אורז,דגנים,תפוח אדמה וכו'.

הפחמימות מספקות אנרגיה והן חיוניות למח.

צריכת פחמימות מומלצת הינה בטווח של 40-50 % מכלל הקלוריות ליום.

  • מומלץ לכלול פחמימות בעיקר מדגנים מלאים ומירקות.
  • חשוב לאכול מזונות המכילים סיבים תזונתיים. סיבים תזונתיים מצויים בירקות,פירות (בעיקר בקליפה),בדגנים מלאים,בקטניות וכו'. הסיבים מאטים את ספיגת הסוכר בגוף ומסייעים בהורדת רמת השומנים בדם.
  • עדיף להגביל צריכת פחמימות פשוטות.
  • כמות הפחמימות בארוחה חשובה יותר מאשר סוג הפחמימה.
  • ממתיקים מלאכותיים:
    ממתיקים מלאכותיים ללא ערך קלורי: סכרין, ציקלמט, אספרטיים, אססלופאם K וסוכרלוז. ממתיקים אלו מותרים לשימוש, אך יש לבדוק על אריזת הממתיק מהי הכמות המותרת לאדם ליום.
    ממתיקים מלאכותיים בעלי ערך קלורי (סוג של סוכר):רב כהליים-סורביטול, קסיליטול ומניטול. יש להגביל בכמות בשל תרומתם הקלורית ובשל חשש לשלשולים.

 

מהי מנת הפחמימה ?סוכרת ותזונה

כל פחמימה מכילה כ-15 גר' פחמימות (סוכרים)

 

תחליפי לחם (כ-75 קלוריות)

1 פרוסת לחם (עדיף לחם חי)

3/4 כוס פסטה מבושלת(עדיף פסטה מקמח מלא )

1 תפוח אדמה

1/2 כוס אורז מבושל(עדיף אורז מלא,פרא,בר )

1/2 כוס ברנפלקס

1/2 כוס תירס

1/2 כוס קטניות מבושלות:אפונה,שעועית,עדשים,חומוס(מכילים גם חלבון)

תחליפי פירות (כ-60 קלוריות)

1 תפוז

1 תפוח קטן

1 אגס

1/2 אשכולית

1 כוס קוביות מלון או אבטיח

2 פירות יבשים: תמר,שזיף,משמש וכו'

 
 
 
 
 
חלבון
  •  חלבונים מן החי: בשר,עוף,דגים,ביצים,חלב ומוצריו.
  • חלבונים מן הצומח:קטניות (אפונה, עדשים, חומוס, סויה (מכילים גם פחמימות), אגוזים (מכילים גם שומנים).
  • צריכת החלבון מומלצת הינה 15% מסך הקלוריות היומי. את סוג החלבון וכמותו רצוי להתאים בעזרת דיאטנית.

חולי סוכרת הסובלים מפגיעה כיליתית חייבים להתייעץ עם דיאטנית להתאמת תפריט אישי על פי כמות החלבון המותרת.

מהי מנת החלבון?

תחליפי בשר (כ-200 קלוריות)- מכילים גם שומן.

1/4 עוף מבושל (120 גר')

80 גר' בשר בקר מבושל

150 גר' דגים (עדיפים דגים דלי שומן: סול,בקלה,פילה מרלוזה )

תחליפי חלב (כ-80 קלוריות)-.

1/2 קופסת גבינה 1/2% שומן

1/3 קופסת גבינה 5% שומן.

חלבונים המהווים מנת פחמימות- מכילים גם פחמימות ושומן -

1 גביע יוגורט 1.5% שומן.

1 גביע מעדן דיאט

1 כוס חלב

חלבון מן הצומח – מכיל גם פחמימות בכמות המקבילה ל 2 פרוסות לחם

1 כוס קטניות: אפונה,שעועית,עדשים,חומוס
 
שומן

אנו מבחינים בשלושה סוגי שומן (שומן רווי, שומן רב שומן חד בלתי רווי):

  • שומן רווי:שומן מן החי : בשר שמן, גבינות שמנות, חמאה,בשר מעובד , וכו'.
    שומן רווי–תעשייתי (טרנס) - במקור בלתי רווי .עבר תהליכי הקשיה בתעשייה הגורמים לשינוי כימי המאפשר לגוף לראותו כחומר גלם לייצור כולסטרול.
    שומנים אלו (רווי וטרנס ) מעלים את רמת הכולסטרול ה"רע" בדם ולכן יש להמעיט באכילתם.
  • שומן רב בלתי רווי :שמן חמניות, שמן סויה, גרעינים שחורים ,מיונז וכו'.
  • שומן חד בלתי רווי: שמן זית, שמן קנולה, אבוקדו, זיתים, טחינה. שומנים אלו מסייעים בשמירה על רמת כולסטרול תקינה. מומלץ להעדיף את צריכתם על פני שומן אחר ולאכול מעט מהם בכל יום.
  • מומלץ לבחור במזון דל שומן כגון: עוף ללא עור,בשר רזה וכו'.
  • רצוי להמעיט בטיגון ולהעדיף בישול בגריל, אידוי או אפייה.
  • זכרו כי השומן עתיר קלוריות ולכן יש לצמצם את צריכתו!


מהי מנת שומן? (כ- 50 קלוריות)

1 כפית שמן זית, שמן קנולה, שמן סויה, שמן חמניות, שמן תירס וכו'

1 כף טחינה

1/8 אבוקדו

1 כפית מיונז

7 זיתים

8 שקדים

5 אגוזים

 

ויטמינים ומינרלים
כל אדם חייב לקבל בכל יום את כל כמות הויטמינים והמינרלים המומלצת. ניתן לעשות זאת באכילת מגוון ירקות, קטניות, דגנים מלאים, מוצרי חלב, בשר ועוד.

רצוי לבדוק בעזרת דיאטנית אם התפריט מכיל די ויטמינים ומינרלים ולהיעזר בתוספת מולטי ויטמין במקרה של חסר.
 
אלכוהול
ההמלצות לצריכת אלכוהול לחולי סוכרת זהות להמלצות לאוכלוסייה הבריאה: 2 מנות אלכוהול לגברים, 1 מנה לנשים.
מנת אלכוהול= 50 מ"ל יין יבש, 30 מ"ל אלכוהול מרוכז (וודקה, קוניאק וכו')
אלכוהול מסייע בהעלאת הכולסטרול ה"טוב" אבל גם תורם קלוריות, מעלה רמת טריגליצירידים והוא חסר ערך תזונתי, לכן מומלץ לצרוך אותו במתינות.
 שים לב:
  1. אלכוהול אסור לבעלי רמת טריגליצירידים גבוהה.
  2. אלכוהול עשוי לגרום להיפוגליקמיה, לכן חשוב לשתות אותו בזמן הארוחה עם האוכל.

     

השמנה
מרבית חולי סוכרת סוג 2 סובלים מהשמנת יתר. הפחתת המשקל חיונית לשיפור העמידות לאינסולין, לאיזון רמות הסוכר,להורדת רמות השומנים בדם ולאיזון לחץ הדם. על מנת להצליח לרדת במשקל מומלץ להיעזר בקבוצת תמיכה , אימון אישי או בטיפול פרטני של דיאטנית לשיפור אורח חיים והרגלי אכילה, להפחית את כמות השומן בתפריט האישי ולהיעזר בפעילות גופנית אירובית (הליכה, שחייה וכו') במשך חצי שעה לפחות, 3 פעמים בשבוע. גם בהפחתה של 5%-10% בלבד מן המשקל הראשוני טמונה תועלת.

זמני הארוחות
זמני הארוחות המומלצים לחולי הסוכרת נועדו לאפשר רמת סוכר בדם תקינה תוך התחשבות בטיפול הניתן, בסדר היום של האדם,במשקלו ובאילוצים נוספים. מומלץ להתאים את התפריט תוך התייעצות עם דיאטנית .

 

סוכרת סוג 1
סוכרת סוג 1 מצריכה טיפול באינסולין. צורכי החולים וההמלצות התזונתיות דומים לאלה המיועדים לכלל האוכלוסייה.

עצות שימושיות אחדות:

  • יש להתאים את מתן האינסולין (סוג מינון) לזמני הארוחות ולהרכבן.
  • לפני פעילות גופנית יש לוודא מהי רמת הסוכר :להפחית את מנת האינסולין ,לאכול מנת פחמימה מורכבת (למשל פרוסת לחם) כדי למנוע היפוגליקמיה (ירידה ברמת הסוכר בדם). במצב של היפרגליקמיה (עלייה ברמת סוכר בדם ) אין לבצע פעילות גופנית.
  • מומלץ לפנות לדיאטנית לקבלת כלים ויכולת וויסות עצמית של האנסולין בהתאם לסדר היום,רמת הספורט ובחירת התפריט
     

לסיכום

  • אכלו מזון המכיל את מגוון הרכיבים התזונתיים המוזכרים לעיל.
  • בחרו מזון בעל ערך תזונתי גבוה, עתיר בסיבים תזונתיים ודל בשומן רווי.
  • שמרו על משקל גוף תקין, לא גבוה מידי ולא נמוך מידי.
  • קראו את "תוויות המזון"- שימו לב לכמויות הפחמימות(=סוכרים), השומן והסיבים התזונתיים.
  • הפחיתו צריכת מלח כדי להוריד את לחץ הדם - השתמשו במיץ לימון, בחומץ ובעשבי תיבול במקום במלח. לאופציות חלופיות היכנסו לסדנת בישול.
  • תפריט היומי חייב להיות מותאם אישית תוך התחשבות בהעדפות מזון,בסדר היום,בהרגלים וביעדי הטיפול (משקל הגוף,רמות סוכר ושומנים בדם). מומלץ להתאים את הטיפול התרופתי לתפריט היומי ולא להפך. יש להתייעץ על כך עם הרופא המטפל.
  • יש לעקוב אחר רמות הסוכר והשומנים בדם, אחר לחץ הדם ואחר המשקל.
  • טפל בעצמך, בחר מזון והתאם את סוג האינסולין ומינונו למזון.
  • חשוב להיות במעקב קבוע אצל תזונאית, מרגע גילוי הסוכרת ולאורך כל החיים.

 

חזרה לדף סוכרת