PDF הדפסה דואל

ממתיקים מלאכותיים – יתרונות וחסרונות

חולי הסכרת, ירצו או לא ירצו , נאלצים לזנוח שימוש בסוכר ולהמיר את תחושת המתיקות אשר כל כך חשובה ומרוממת נפש לכולנו. תחליפי סוכר וממתיקים מלאכותיים הפכו לתעשייה ותחום דינמי ומתפתח בפני עצמו, כמו כל תחום הפועל עבור מגזרים מוגדרים אשר תלויים בתעשייה זו לצורך בריאותם, גם במקרה זה מתפתחת התעשייה בד בבד לצד חידושים ועדכונים רפואיים ומדעיים.diabetes

תחליפי הסוכר המלאכותיים נחלקים לשתי קבוצות עיקריות : מכילי קלוריות ואלו אשר נטולי קלוריות לחלוטין. עבור חולי סוכרת החשיבות המרכזית היא שתחליף הסוכר אינו נספג לדם ולכן אינו זקוק למעורבות של אינסולין על מנת להתפרק והתוצאה המתקבלת היא אי  עליית  ערכי הסוכר בדם.

ישנם תחליפי סוכר המופקים מאלכוהול :

  • סורביטול
  • מניטול  - קיימת הגבלת שימוש יומי (לא מעבר ל – 50 מ"ג ליום)
  • קסליטול – קיימת הגבלת שימוש (לא מעבר ל – 10 מ"ג ליום)


בעלי  יכולת המתקה גבוהה ביותר אך חסרונם בכך שיוצרים לעיתים קשיי עיכול בשל קושי של הגוף לקלוט אותם. מופקים ממקורות הקסליטול לעומת זאת, אושר כבטוח למדי על ידי ה – FDA (מנהל התרופות האמריקאי) .

תחליפים אלו נספגים לדם,הופכים לסוכר ויש לקחת אותם בחשבון כסוכר.

התחליפים המלאכותיים המוכרים :

  • אספרטיים - אולי תחליף הסוכר המוכר ביותר, נמצא בשימוש במרבית משקאות הדיאט ומוצרים לסוכרתיים. קיימת הגבלת שימוש ואזהרה יומיתאשר נקבעת על פי גיל, משקל .
  • סכרין – ראשון הממתיקים המלאכותיים , קיים משלהי המאה ה-19 ומשמש חולי סוכרת ואנשים המעוניינים להמעיט בסוכר כבר עשרות שנים. מחקרים שנערכו בשנות ה – 60 על עכברים העלו חשד כי הסכרין עשוי לעודד הופעת סרטנים מסוימים, אך הדבר נבדק רק על בע"ח ולא קיים עדות או ניסוי המתייחס לבני אדם.
  • אוסלפאם K – ממתיק פופולארי אשר נכנס לשימוש במוצרי מאפה ועוגות לסוכרתיים בשל עמידותו המושלמת גם בטמפרטורות של עד 200 מעלות.
  • ציקלאמטdiabetes-sweetness
  • סוכרלוז
  • סטיביה

עבור חולי הסוכרת והנמנעים מסוכר למיניהם, קיים היצע ומגוון בלתי נגמר של תכשירים, ניתן לומר כי יש את האפשרות להמיר את השימוש בסוכר באופן מושלם ולמצוא תחליפים ראויים גם לשתייה חמה, לאפיה , או לכל מטרה אחרת. ניתן לצרוך את תחליפי הסוכר בצורה של אבקה, נוזל או טבליות ולשאת אותם בארנק, על מנת שיעמדו לרשותנו בכל עת בה אנו נדרשים להמתיק.

ניתן לומר כי כיום בתי אוכל ושירותי הסעדה למיניהם, מצוידים תמיד בתחליפי סוכר ראויים והנושא של המתקת משקאות חמים, זוכה למענה   עבור סוכרתיים. גם קינוחים, עוגות וממתקים מקבלים טיפול ותשומת לב, כל זאת בשל אחוזי הסוכרת אשר הולכים ומטפסים בהתמדה ומייצגים נתח גדול מאד באוכלוסיה אשר דורש טיפול.
בבחירת קינוחים,עוגות וממתקים יש לקחת בחשבון גם את סוג השומן במזון וכמותו.
חשוב מאד, כל צרכן של תחליפי סוכר, ראוי שיכיר את הגבלות השימוש והאזהרות הקיימות עבור כל אחד מן התחליפים ביחס למצבו הבריאותי. גם אנשים אשר נמנעים מסוכר בשל בעיות עודף משקל, רצוי שיבינו כי לא מומלץ שימוש בתחליפים ללא הגבלה, חשוב להקפיד ולשתות מים בכמות נאותה ולא להסתמך רק על דיאט קולה אשר מהווה פיצוי הולם לשמנים רבים, אך לא רצוי בכמויות גדולות.