מידע למטופל בהרצפטין (HERCEPTIN -Trastuzumab)
מידע למטופל בהרצפטין (Herceptin - trastuzumab) ב-PDF
רקע Trastuzumab) HERCEPTIN) הינה תרופה שאינה כימותרפית אלא נוגדן חד שבטי (מונוקלוני) המיוצר במעבדה. נוגדנים הם חומרים שמייצר הגוף על מנת להילחם בזיהומים וחומרים זרים. HERCEPTIN מכוון נגד תאים סרטניים אשר מייצרים כמות גדולה של חלבון הנקרא HERCEPTIN .HER-2 נצמד לתאי הסרטן בהם יש ביטוי יתר של HER-2 ומאט או עוצר את צמיחת התאים הסרטניים. בגידולי שד המייצרים עודף של 25%) HER-2 מהמקרים(, יש נטייה לגידול לגדול מהר יותר ונטייה לחזור, בהשוואה לגידולים אשר לא מייצרים עודף HER-2 . על כן, במקרה שאובחן אצלך עודף HER-2 יוחלט על מתן HERCEPTIN הנלווה לכימותרפיה, ויינתן אף אחריה, במשך שנה בסה”כ, על מנת להפחית את הסיכון והסיכוי לחזרת מחלה. הטיפול ב- HERCEPTIN מבטיח את הסיכוי הגבוה לריפוי בנשים עם סרטן שד מוקדם מסוג HER-2 חיובי ומאריך חיים בנשים עם סרטן שד גרורתי מסוג HER-2 חיובי (ריבוי HER).
|
 |
תא סרטני נורמלי של השד
כמות נורמלית של HER-2 המאותת לתאים לגדול ולהתחלק
|
תא סרטני של השד עם ריבוי HER-2
ריבוי של HER-2 גורם לשליחת אותות רבים לגדילה ולחלוקת תאים מהירה
|
איך ניתן לדעת את כמות חלבון HER-2 בגידול שלך? כמות חלבון ה HER-2- על הגידול, נמדד במעבדה באמצעות שימוש בבדיקה הנקראת ניתוח אימונוהיסטוכמיקלי (immunohistochemical) או .IHC תוצאות הבדיקה נמדדות בסקאלה בין 0 (שלילי) ל- +3 (חיובי חזק).מטופלים בעלי גידולים ברמה +1 בבדיקת IHC לא יכולים להפיק תועלת מהטיפול.
בדיקת IHC

מטופלים עם גידולים ברמה +2 עוברים בדרך כלל בדיקה נוספת, הנקראת בדיקת FISH המודדת את מספר העותקים של הגן. גידולים עם מספר גדול של עותקי גן ה- HER-2 (ברמה +3) נחשבים חיוביים.
בדיקת FISH
 |
 |
Her-2 חיובי |
Her-2 שלילי |
דרך מתן HERCEPTIN HERCEPTIN ניתן בעירוי ורידי. המנה הראשונה של HERCEPTIN ניתנת בדרך כלל לאורך 90 דקות במינון גבוה יותר לצורך מנת העמסה ראשונית. מהטיפול השני ואילך, ה-HERCEPTIN יינתן במינונים נמוכים יותר למשך כ 30- דקות. המינונים שונים בסרטן שד ראשוני ובסרטן שד גרורתי ויקבעו ע"י הרופא המטפל. הטיפול ב- HERCEPTIN לסרטן שד מוקדם יינתן לך במשך שנה ואילו במחלה גרורתית, משך הטיפול ב- HERCEPTIN יקבע ע"י האונקולוג המטפל. תדירות מתן HERCEPTIN משתנה עפ"י הפרוטוקול הטיפולי שנקבע עבורך. יתכן ותקבלי את הטיפול ב- HERCEPTIN אחת לשבוע יחד עם הטיפול הכימותרפי או שתקבלי HERCEPTIN אחת לשלושה שבועות במנה גבוהה יותר עם/בלי כימותרפיה.
תופעות לוואי של HERCEPTIN מאחר ו-HERCEPTIN אינה תרופה כימית, לא מפתחים את תופעות הלוואי הרגילות של הכימותרפיה. HERCEPTIN פועל באופן ממוקד על תאי סרטן ואינו משפיע על התאים הבריאים, לכן תופעות הלוואי שלה קלות יחסית. חשוב לזכור כי מידת הופעתן של תופעות הלוואי ורמת עוצמתן אינה דומה מאישה לרעותה. יחד עם זאת חשוב שתכירי לאילו תופעות לוואי את עלולה לצפות על מנת שיקל עליך להתמודד איתן. שילוב טיפול של HERCEPTIN עם כימותרפיה - אם הינך מקבלת HERCEPTIN בשילוב עם תרופה כימותרפית, את עלולה לחוות את תופעות הלוואי של התרופה הכימותרפית. ביחידה קיימים דפי מידע אודות הפרוטוקול הכימותרפי שלך עם תופעות לוואי והמלצות לטיפול . מומלץ שתקראי אותן. במקרים של תופעות לוואי הקשורות לטיפול הכימי, ממשיכים בטיפול עם HERCEPTIN למרות תופעות הלוואי (עם/בלי טיפול כימותרפי). שילוב של HERCEPTIN יחד עם תרופות כימותרפיות אחרות, עשוי לגרום להפרעה בתפקוד הלב אצל חלק מהנשים. למניעת תופעה זאת נעשות בדיקות מוקדמות לאמוד את מצב הלב לפני ובמהלך הטיפול ב- HERCEPTIN )אקו-לב/ מיפוי לב(. יש לעקוב אם מופיעים קשיי נשימה, שיעול מוגבר והתנפחויות.
חום וצמרמורות - בחלק מהנשים יופיעו חום גבוה וצמרמורת, בעיקר בתחילת הטיפול. הסימפטומים הם בדרך כלל בעוצמה חלשה עד מתונה וניתנים לטיפול בעזרת תרופות. לעיתים ניתן להפחית את התופעה ע"י הורדת קצב מתן התרופה. בכל מקרה, חשוב לידע את הצוות.
תופעות לוואי פחות שכיחות כוללות: חולשה שלשול - בדרך כלל ניתן לשלוט בו בקלות באמצעות תרופה, אולם יש לדווח לרופא אם הוא חריף או מתמשך. במקרה כזה חשוב להקפיד על שתייה מרובה. בחילות והקאות - ניתן להתייעץ עם הצוות המטפל ביחידה לגבי טיפול תרופתי למניעת בחילות והקאות (במידת הצורך). כאבים - כאבי ראש, כאבי בטן, כאבי גב, וכן תחושה כללית לא טובה כמו בשפעת. בכל מקרה אם הינך סובלת מאחת התופעות הללו התייעצי עם הצוות הרפואי המטפל בך כיצד ניתן להקל עליך. סחרחורות, קשיי שינה, דיכאון - תופעות אלו מוכרות בעקבות הטיפול ב-HERCEPTIN . בכל מקרה שהינך סובלת מאחת מהן התייעצי עם הצוות הרפואי. פריחה בעור - יש לדווח לצוות המטפל.
תופעות לוואי אלו נעשות פחות חמורות לאחר הטיפול הראשון ב- .HERCEPTIN
מצבים בהם אסור לקבל טיפול ב- :HERCEPTIN
- אי ספיקת לב.
- מצוקה נשימתית חמורה בזמן מנוחה.
- רגישות יתר ל- HERCEPTIN או לאחד ממרכיביו
הצוות האונקולוגי עומד לרשותך לייעוצים טלפוניים במקרים דחופים גם מחוץ לשעות הפעילות שעות העבודה א,ב,ג,ה בין השעות: 8:00-16:00
מיקום המחלקה האגף המזרחי קומה שלישית
מנהלת המכון האונקולוגי: ד”ר מריק יעל
אחות אחראית: טלפון בחדר המחלקה (בין השעות : 13:00-16:00): 09-8609165 חנוכה זיוה נייד: 052-3433188 טלפון בבית (במקרים דחופים): 04-6214074
לדוברי רוסית: אחות אונקולוגית רייזמן אידה נייד: 057-7516272
עובדת סוציאלית: צדוק מעיין נייד: 052-5287246 יחידה אונקולוגית לניאדו טל: 09-8604716, פקס: 09-8609252 שעות פעילות בימים: א’, ב’, ג’, ה’. בשעות: 08:00-16:00
בברכת החלמה מהירה!
|