מרפאות ומכונים קבע תור לבדיקה / מכון התמצאות בלניאדו צור איתנו קשר
הנקה

 

חשיבות ההנקה

יתרונות ההנקה מבחינה רגשית, נפשית ופיזיולוגית והשפעת חלב האם על התפתחות התינוק וגדילתו ידועים היטב והוכחו במחקרים רבים. עוד נמצא כי ככל שיש בידי האם מידע רב מוקדם לגבי ההנקה, כך קטנים הסיכויים שהיא תיתקל בקשיים ויתקצר משך הטיפול בבעיות.

ההנקה ממשיכה את הקשר הפיזי והרגשי שהחל עוד בתקופת ההיריון, בינך לבין תינוקך. החלב מספק לתינוק את כל המרכיבים התזונתיים להם הוא זקוק והוא מכיל נוגדנים המסייעים בחיסון מפני מחוללי מחלות, פטריות ואלרגנים. חלב האם מתעכל בקלות ופועל כמרגיע טבעי.

תינוקות יונקים חולים פחות במחלות הקשורות למערכות האף, האוזן והגרון, למערכת הנשימה ולמערכת העיכול. ההנקה מסייעת בהתפתחות התקינה של הפה והלסת ותורמת להתפתחות השיניים. בנוסף, ההנקה מזרזת את התכווצות הרחם לאחר הלידה.

הרכב חלב האם

חלב אם ראשוני נקרא קולוסטרום. הוא מתחיל להיווצר בשבוע ה־ 16-20להיריון ונותר בגוף היולדת 2-5 ימים לאחר הלידה. בזמן זה גודל השד יהיה בדרך כלל כגודלו בסוף ההיריון. הקולוסטרום מכיל ריכוז גבוה של נוגדנים, המעודדים את מערכת החיסון של התינוק. יש בו חומרים המהווים משלשל עדין ומסייעים בפינוי המקוניום (צואת התינוק ב– 3-4 הימים הראשונים לאחר הלידה, שצבעה שחור או ירוק כהה).

חלב המעבר מגיע, בדרך כלל, 3-4 ימים לאחר הלידה וגורם למלאות בשדיים – מצב פיזיולוגי תקין שבו השד מתמלא ונעשה כבד, רך וחמים יותר. המלאות מסמנת לך להיניק את התינוק לעתים קרובות יותר, בכל פעם שהוא מראה סימני רעב, או בכל פעם שאת מרגישה התמלאות, כדי למנוע מצב פתולוגי ובלתי תקין של גודש. חלב המעבר מורכב מכמויות קטנות והולכות של קולוסטרום ומכמויות גדלות של חלב הקבע. חלב זה ממשיך להיווצר כ- 10 ימים ומכיל ריכוז גדול יותר של שומנים לעומת הקולוסטרום.

ניהול הנקה

תינוק שנולד הוא אדם מושלם בן 9 חודשים, היודע לדבר בשפת גוף מדהימה. גם בנוגע להנקה יש לתינוקות שפת גוף ייחודית: סימני הרעב מאופיינים בפתיחה וסגירה של הפה תוך הפנייתו לכיוון הלחי המגורה על ידי מגע אצבעותיו או אפילו הסדין. הסימנים יימשכו שניות ספורות ואחריהם התינוק ילקק אגרופים ושפתיים. אם לא ייענה, יבכה או יירדם. בכי הוא סימן מאוחר לרעב ומומלץ להבחין בסימנים המוקדמים יותר.

לאחר היממה הראשונה, צפויות לפחות 8-12 הנקות ביממה כלומר, מדי שעה וחצי עד ארבע שעות, היות וחלב האם מתעכל ונספג מהר מאוד.

מומלץ להיניק את התינוק במשך 20 דקות או יותר, עד שיעזוב את הפטמה, מן השד הראשון. לאחר מכן יש להציע לו את השד השני, אך הוא לא תמיד ירצה בכך.

בערך בגיל חודשיים ההנקה מתקצרת מאוד, אצל רוב התינוקות ומסתיימת לאחר כמה דקות.

תנוחות להנקה

עלייך לשבת במקום נוח וחשוב מאוד שתהיה לך תמיכה טובה לגב. השכיבי את התינוק כשבטנו צמודה לגופך ופיו מול הפטמה. כדאי לתמוך בשד עם כף היד, כך שארבע אצבעות יהיו מתחת וסמוך לעטרה (הילה) ואילו האגודל מעליה. כדי לגרות את התינוק לפתוח פה לגודל פיהוק, הניחי לפטמה לגעת בפיו, ואז הצמידי אותו אל השד. כך הוא יוכל לינוק כמויות מרביות של חלב ולא ייווצרו פצעים וסדקים. התחושה בעת ההנקה משתנה מאישה לאישה על פי סף הרגישות האופייני לה ורוב הנשים מעידות על תחושה של משיכה.

סימנים להנקה מוצלחת

ביומיים הראשונים לאחר הלידה צבע צואת התינוק הוא ירוק כהה עד שחור וביום השלישי היא הופכת לבהירה יותר. עד היום החמישי או השישי ללידה צבעה משתנה לצהוב בהיר ומרקמה נעשה גבישי (כמו גבינת קוטג')

מהיום החמישי ללידה יהיו לפחות 5 יציאות ולפחות 5-6 חיתולים רטובים עם שתן.

עלייה במשקל: עד גיל שבועיים התינוק אמור לחזור למשקל הלידה (לכן השקילה ראשונה של התינוק לאחר השחרור מבית החולים תהיה בגיל שבועיים, אלא אם כן הצוות הרפואי הנחה אחרת). בחודשיים הראשונים לחייהם תינוקות עולים לפחות 250 גרם בשבועיים.

מצבים הדורשים טיפול

  • גודש

מצב בלתי תקין המצריך טיפול מהיר. הגודש נגרם, בדרך כלל, מניהול לא תקין של ההנקה או מהצמדה לא נכונה של התינוק לשד. הטיפול המומלץ הוא הנקות יזומות לעתים תכופות ושימוש בקומפרסים קרים לפני ואחרי ההנקה. לאחר ההנקה ניתן להניח על השד עלי כרוב ירוק קר ל־ 20 דקות. יש להימנע ממגע של העלים עם העטרה והפטמה.

  • פטמות סדוקות או פצועות

מעידות לרוב על הצמדה לא נכונה של התינוק לשד. חשוב לתקן את התנוחה ולטפל בפטמה בין ההנקות על ידי חלב אם או משחה (אותה יש להסיר לפני ההנקה הבאה באמצעות מים פושרים, ללא סבון).

  • שאיבת חלב האם

אם תצטרכי לצאת בעתיד מהבית ולהשאיר את תינוקך, מומלץ החל מגיל 3-4 שבועות להציע לו מדי יום בקבוק אחד של חלב שאוב, כדי שידע לאכול מבקבוק בזמן היעדרך.

  • קפיצת גדילה

זוהי תופעה פיזיולוגית המתרחשת מספר פעמים במהלך תקופת ההנקה. התינוק יונק 24-48 שעות כמעט רצופות לחלוטין. בעקבות היניקה המרובה גדלה כמות החלב. קפיצת הגדילה מתרחשת מדי שבועיים, 6 שבועות, 3 חודשים, חצי שנה ושנה, ומורגשת בעיקר בהנקה מלאה.